Pagina's

zondag 25 juli 2021

Restaurant: Craft and Growler - Dallas, Texas

 Restaurant: Craft and Growler
Adres: 3601 Parry Ave, Dallas, TX 75226, Verenigde Staten


In de namiddag van onze eerste dag in Dallas wilden we eigenlijk ergens iets gaan drinken. Normaal gesproken was dat geen enkel probleem geweest, echter liep de dag een stuk anders dan dat we voorafgaande aan de reis hadden gepland. Jullie weten wellicht al wel dat de reservering van ons hotel in het centrum van Dallas, het Cambria Dallas Downtown, was geannuleerd vanwege het feit dat de maatschappij waarbij we de overnachtingen hadden geboekt (Amoma.com) failliet was geraakt. Alle kamers in de stad bleken volgeboekt te zijn en daardoor waren we genoodzaakt om een hotel buiten de binnenstad te boeken. We hebben uiteindelijk gekozen voor het La Quinta Inn & Suites by Wyndham Dallas Hutchins, op een klein kwartiertje rijafstand van het centrum van Dallas. In de buurt van dat hotel waren geen leuke cafés op loopafstand te vinden, bovendien had het hotel zelf ook geen bar en omdat we dus ook nog terug moesten rijden besloten we dat we dan maar ergens wat te drinken zouden gaan halen, om later op te drinken op onze hotelkamer. Ik pakte mijn telefoon erbij en ging met behulp van Google Maps en Untappd op zoek naar een zaak waar speciaalbieren, van kleine brouwerijen uit de nabije omgeving, werden verkocht. Een van de getoonde resultaten sprak ons het meest aan, dat was namelijk Craft and Growler.

Craft and Growler is het allereerste growler-vulstation van Dallas. Een growler is een glazen, keramische of roestvrijstalen fles die veelal door brouwerijen en brewpubs wordt gebruikt om vers getapt ambachtelijk bier door de gasten mee te laten nemen naar huis. Het komt slechts zeer sporadisch voor dat de bieren in growlers worden gebotteld voor de detailhandel. De laatste jaren is er een aanzienlijke groei ontstaan in ambachtelijke brouwerijen en het thuis brouwen, dit heeft ook geleid tot de opkomende markt van de growler. Craft and Growler bevindt zich in het historische Exposition Park, aan de overkant van de entree tot Fair Park. In het pand zijn naast het growler-vulstation ook een bar en een brouwerij (tevens met de naam Craft & Growler) te vinden. Behalve op maandag is het verder elke dag van de week geopend, in het weekend vanaf 13:00 uur en doordeweeks vanaf 16:00 uur. De sluitingstijd is 21:00 uur en op donderdag, vrijdag en zaterdag zijn ze nog een uurtje langer geopend. Er worden zo’n 40 verschillende bieren van de tap geschonken en daarnaast heeft Craft and Growler ook nog altijd een flink aantal verschillende flessen met exclusieve bieren te koop. Er kan bovendien gegeten worden in de zaak, hamburgers, friet en kipgerechten voeren daarbij de boventoon in het menu.



Overdag hebben we door het centrum van Dallas gelopen en een aantal bezienswaardigheden in de stad bezocht. Iets na 17:00 uur stapten we de auto in en reden we naar Craft and Growler, het was een rit van iets langer dan 5 minuten. De buurt waarin de zaak gevestigd was, vond ik er wat industrieel uitzien, het had wel wat. De auto konden we gratis parkeren aan de zijkant van het pand, daar waren speciaal een aantal plekken voor de gasten van Craft and Growler gereserveerd. We liepen snel naar binnen, het was namelijk erg warm buiten, en ik was blij dat de airconditioning in de pub zijn werk goed deed. We waren terechtgekomen in een grote ruimte, waarbij in het voorste gedeelte een flink aantal picknicktafels stonden, waaraan gezeten, gegeten en gedronken kon worden. Daarachter waren een aantal ketels neergezet, waarin de verschillende bieren van Craft & Growler werden gebrouwen. We liepen even door de zaal heen en stopten bij de achterste wand in de ruimte, daar waren namelijk de stellages te vinden waarin een groot aantal verschillende flessen bier stonden. Ik zag bieren van allerlei brouwerijen die ik nog niet kende en voelde me net een kind in een snoepwinkel. We hadden echter onze eigen lege growlers meegenomen en die wilden we eerst laten vullen. 

Het was nog heel erg rustig bij Craft and Growler, behalve de barman en de serveerster waren was er verder niemand anders dan wij tweeën. De barman vroeg of dat hij ons kon helpen en we besloten om even aan de bar plaats te nemen en te kijken op de televisieschermen, waarop het gehele menu van de tap werd afgebeeld.  We dronken eerst even een drankje, voordat we onze growlers lieten vullen. De chauffeur koos voor een flesje Coca-Cola en zelf besloot ik om voor een klein glaasje Colombiana van Martin House Brewing Company uit Fort Worth te gaan. Deze stout taster (150ml) van 12,7% was erg lekker, het smaakte naar chocolade met kersen en kokosnoot. Nadat we de drankjes op hadden lieten we onze growlers vullen. We kozen voor de DDH IPA Series 2 van TUPPS Brewery uit McKinney, Texas en de Hail Jucifer van Roughtail Brewing Company uit Oklahoma City. Op het moment dat we af wilden rekenen zag ik ineens dat er ook een crower-machine achter de bar stond. Een crowler is eigenlijk hetzelfde als een growler, maar in plaats van een fles is het een blikje, vandaar ook met de c van can. Via Untappd konden we een badge verdienen, wanneer we een vijftal bieren vanuit een crowler zouden drinken. We hadden er allebei nog geen enkele gehad en we keken elkaar even aan om te beslissen wat we zouden gaan doen.





We waren het er al snel over eens dat we dan ook maar gelijk een vijftal crowlers moesten gaan laten vullen. De barman liep even naar achter, om te kijken of dat hij nog wel 5 lege blikjes tot zijn beschikking had en gelukkig was dat inderdaad het geval. Mijn humeur werd direct een stuk beter, ik was namelijk lang wat chagrijnig geweest over het feit dat onze hotelboeking geannuleerd was en we buiten het centrum moesten verblijven, maar de crowlers maakten toch wel wat goed. Nu moesten we alleen nog even kiezen met welke bieren we de blikjes zouden gaan vullen. We wilden voor wat afwisselende smaken gaan en kozen daarom voor de Slushy, Key Lime Pie van 903 Brewers uit Sherman, Texas, de Lady Glasses van Oak Cliff Brewing Co uit Dallas, de Peanut Butter Pretzel Stout van Martin House Brewing Company, de Down With the PastryArchy (Cinnamon Roll Stout) van 903 Brewers en Devout (Creme Brulee) van 3 Nations Brewing uit Carrollton, Texas. De verschillende bieren met bijbehorende nummers van de tap werden opgeschreven en vervolgens ging de barman met de crowlers aan de gang. De blikjes werden gevuld en vervolgens werd er door de crowlermachine een deksel met lipje opgedraaid. Ik vond het mooi om te zien hoe dat het gedaan werd.

De barman was best lang bezig met het vullen van alles en nadat hij klaar was kregen we de rekening uitgereikt. We moesten in totaal $ 75,46 betalen, dat was best een aardig bedrag, maar wanneer we in de avond naar de kroeg zouden zijn gegaan dan waren we nog wel meer kwijt geweest. Na het betalen van het bedrag liepen we met een papieren tas vol met crowlers en onze 2 eigen gevulde growlers terug naar de auto. We besloten om eerst naar het hotel te rijden en nog niet direct naar een restaurant, zodat we de bieren koud konden zetten. We hadden namelijk een koelkast op de kamer en die kwam dus erg goed van pas. Nadat we later op de avond terugkwamen van ons luxe diner bij Jack in the Box waren we er klaar voor om de koelkast te plunderen en te genieten van de lekkere bieren die we gekocht hadden. We besloten om te beginnen met een crowler en kozen voor de Slushy. Het blikje ging gelukkig eenvoudig open, op dezelfde manier als de normale blikjes. Het biertje was een kruising tussen een sour en gose, de smaak van limoen en taartbodem was erg aanwezig. Het was jammer dat we geen glazen tot onze beschikking hadden, maar moesten drinken uit de plastic bekertjes van het hotel. Met glazen was het biertje denk ik wat beter tot z’n recht gekomen.





De volgende crowler die we openden was gevuld met Lady Glasses, dit was een frisse en fruitige New England IPA. Het was niet echt een heel erg speciaal biertje, maar wel goed te drinken en dorstlessend. Daarna besloten we om de eerste growler leeg te drinken, we dronken de DDH IPA Series 2, ook dat was een New England IPA, maar smaakte een stuk zoeter en fruitiger dan het vorige biertje. Als laatst dronken we die avond de Peanut Butter Pretzel Stout, het was een goeie afsluiter van de dag. Het smaakte naar koude koffie met pindakaas, het had voor mij iets dikker mogen zijn met wat meer alcohol, maar ondanks dat was het biertje goed te drinken. De andere bieren lieten we staan voor de volgende avond. De volgende dag dronken we eerst de laatste growler leeg, de Hail Jucifer was ook weer een fruitige New England IPA, het is een stijl die veel voorkomt in Amerika. We volgden met de 4e crowler, daarin was de Down With the PastryArchy getapt, een pastry stout met de smaak van chocolade en kaneel. Helaas was het een beetje aan de waterige kant en had het ook best wat voller mogen zijn. We hadden daarna helaas nog maar een laatste crowler in onze koelkast staan en dat biertje moest toch wel de beste van de serie gaan worden. We hadden het speciaal voor het laatst bewaard.

Het was de laatste avond van de vakantie en we hadden alleen de Devout (Creme Brulee) nog liggen. Deze Imperial Double Milk stout van 8,3% dronken we wederom vanuit een plastic beker. Het was een lekkere stout met de smaak van chocolade, koffie en zoete crème brulee. Op het moment dat ik het biertje incheckte op Untappd en crowler daarbij als serveerstijl koos, ontving ik daarna de “Carl the Crowler”-badge. Dat vond ik wel leuk en had ook zeker niet verwacht dat ik die tijdens de rondreis in Texas zou gaan verdienen. We dronken het biertje lekker op en genoten nog even van onze laatste volledige dag van de vakantie. De volgende ochtend gingen we al vroeg op weg naar Houston, om daar het vliegtuig naar Amsterdam te pakken. Tijdens het inpakken van de koffers nam ik ook de lege glazen growlers mee. In Nederland wordt er op dit moment ook steeds meer gebruik gemaakt van growlers en crowlers. Het is een eenvoudige manier om vers getapt bier vanuit de kroeg mee naar huis te nemen. Ons bezoek aan Craft and Growler doet me nog altijd denken aan mijn eerste crowlers, het was voor mij weer een hele nieuwe bierervaring en zo valt er altijd nog wel weer iets nieuws te ontdekken. Het was een leuke kroeg, met veel verschillende, afwisselende bieren die ik vanuit de growlers en crowlers lekker vond smaken.