Pagina's

donderdag 27 augustus 2020

Activiteit: La Villita Historic Arts Village - San Antonio, Texas

Activiteit: La Villita Historic Arts Village
Adres: 418 Villita St #9, San Antonio, TX 78205, Verenigde Staten


Gedurende de 3e dag van mijn eerste verblijf in San Antonio, Texas, zijn we in de ochtend gaan wandelen in de buurt van het hotel, het Hyatt Regency San Antonio Riverwalk, waarin we verbleven. Het was nog vrij vroeg op de dag (8:00 uur) en we wandelden over de Riverwalk naar de Shops at Rivercenter. Het was de bedoeling om in dat winkelcentrum te gaan ontbijten bij Which Wich Superior Sandwiches, daar was ik nog nooit eerder geweest en ik had wel trek in een lekkere sandwich. Toen we bij de Shops at Rivercenter aankwamen bleek het merendeel van de winkels en restaurants echter helaas nog gesloten te zijn. Daar baalde ik wel van, want nu moesten we iets anders gaan zoeken waar we konden gaan ontbijten. Ik had niet gezien dat alles pas om 10:00 uur open zou gaan en daar baalde ik van. We besloten om het winkelcentrum te verlaten en nog even verder in de buurt rond te lopen. Een bezoek aan La Villita Historic Arts Village stond die ochtend ook op het programma en omdat we toch in de buurt waren wandelden we daar dan ook maar direct naartoe.

La Villita Historic Arts Village is een kunstgemeenschap in het centrum van San Antonio, Texas. Het gebied is erg centraal gelegen tussen de San Antonio Riverwalk en het Arneson River Theatre. Bovendien liggen The Alamo, het Henry B. Gonzalez Convention Center, de Rivercenter Mall, het HemisFair Park en de meeste hotels in het centrum op loopafstand van het gebied. La Villita was een van de eerste buurten van San Antonio. Er is veel aan gedaan om dit stadsgedeelte te behouden bij de ontwikkeling van de Riverwalk in 1939. Het was oorspronkelijk een Indiaanse nederzetting en werd vervolgens een verzameling van primitieve hutten (jacales) voor de Spaanse soldaten, wie gestationeerd waren bij de Mission San Antonio de Valero ofwel The Alamo. Na een overstroming in 1819 spoelden de meeste hutten weg, waarna ze vervangen werden door huizen die van het materiaal adobe waren gemaakt. In de late 19e eeuw kwamen immigranten uit Europa naar het gebied en gingen er actief zaken doen. Dit heeft ertoe geleid dat er een verscheidenheid is ontstaan aan architecturale stijlen in de gebouwen van La Villita, en het weerspiegelt de culturele mix van alle volkeren welke in het gebied hebben geleefd.






La Villita verslechterde in het begin van de 20e eeuw tot een sloppenwijk. Het werk aan de Riverwalk tijdens de Grote Depressie heeft er voor gezorgd dat de omgeving werd hersteld en dat de geschiedenis van San Antonio is behouden. Er werden cursussen in kunsten en ambachten aangeboden in het gebied en zodoende is La Villita tegenwoordig uitgegroeid tot een kunstgemeenschap, welke tevens is opgenomen in het National Register of Historic Places. Er zijn op dit moment galerijen met kunst van lokale en regionale kunstenaars, winkels met souvenirs, geschenken, sieraden, aardewerk en geïmporteerde Mexicaanse volkskunst, evenals verschillende restaurants te vinden in de wijk. Het beste moment om La Villita Historic Arts Village te bezoeken is in april, gedurende de 4 nachten van het feest Fiesta San Antonio. La Villita is tijdens het feest gastheer van een Nacht in het oude San Antonio, waarbij er allerlei soorten voedsel van Internationale bodem wordt verkocht, welke betrekking hebben op de verschillende volken die in La Villita hebben geleefd. Het is een kleurrijk openluchtfestival, wat door 85.000 feestgangers wordt bezocht.

Zelf bezocht ik La Villita op een van de slechtste momenten om er naartoe te gaan, namelijk in de ochtend voor 10:00 uur. Niet alleen de Shops at Rivercenter waren nog gesloten, alle winkels, galerijen en restaurants in La Villita waren ook nog dicht. Ik was dat eigenlijk helemaal niet gewend van mijn eerdere Amerikaanse reizen. Openingstijden van 24 uur per dag vind ik niet eens meer vreemd, en dus moest ik echt even wennen aan San Antonio. We waren niet helemaal voor niks naar La Villita toe gegaan, want we konden wel gewoon in de omgeving rondlopen en kijken naar hoe alles eruit zag. Boven de entree van de buurt was een grote banner gespannen met daarop de tekst “Welcome to La Villita – Shops * Art * Dining”. Die vlag zag er heel uitnodigend uit, maar de rest van de omgeving was uitgestorven. We kwamen langs een oud gebouw met een mooie balustrade op de eerste etage, er was een restaurant in gevestigd met de naam Guadalajara Grill. We keken of dat we daar konden gaan ontbijten, maar helaas werden we opnieuw teleurgesteld, het was nog gesloten.



Aan de overkant van de straat bevonden zich het Little Rhein Steak House en Fig Tree Restaurant, maar ook die beide zaken zouden pas veel later op de dag geopend gaan worden. We liepen maar rustig verder door de smalle straatjes van de buurt en kwamen langs een kleine kerk met de toepasselijke naam Little Church of La Villita. Ook zagen we leuke en aparte winkeltjes, waaronder Bird and Pear, waar later op de dag allerlei prullaria verkocht zou gaan worden. Het was wel heel vreemd om samen met z’n 2, zonder anderen in de omgeving, rond te lopen. Dat voelde heel apart aan, het leek net alsof alle andere mensen van de aardbodem verdwenen waren. We hoorden ook alleen maar wat vogels fluiten, maar andere personen waren nergens te bekennen. Ook dat had ik nog nooit eerder meegemaakt in Amerika. Op dat moment dacht ik in een “Ghost Town” rond te lopen, terwijl het later op de dag waarschijnlijk veel drukker en gezelliger zou gaan worden in de buurt. We hadden die ochtend beter wat langer uit kunnen slapen, maar vanwege de jetlag lukte ons dat niet.

Er was voor ons op dat moment niet veel te beleven in La Villita, we zagen nog wel een aantal kunstgalerijen, waaronder Casa Manos Alegres, waar allerlei gekleurde kruizen werden verkocht (ik heb even door de ramen gekeken) en Nueva Street Gallery. Ook de pleinen waarop normaal gesproken van alles was te beleven (Plaza Juarez, Plaza Nacional en Mayor Maury Maverick Plaza) waren nog volledig leeg. We begonnen op een gegeven moment toch wel echt een behoorlijke trek te krijgen en omdat we in La Villita Historic Arts Village toch geen geopend restaurant voor het ontbijt zouden gaan vinden besloten we om de buurt te verlaten, in de hoop dat we elders wel een geschikte en vooral geopende eetgelegenheid zouden gaan vinden. Ik vond het wel leuk om even in La Villita rondgelopen en wat van de omgeving gezien te hebben, maar uiteindelijk schoot het eigenlijk toch ook niet op. We waren er gewoon veel te vroeg en omdat alles nog was gesloten was de ervaring toch veel minder dan dat ik vooraf had verwacht. Beter wachten jullie zelf dus met het bezoeken van La Villita totdat het geopend is, want ik denk dat het er dan wel echt heel leuk kan zijn.