Pagina's

dinsdag 29 december 2020

Restaurant: Ballast Point Brewing Anaheim - Anaheim, Californië

Restaurant: Ballast Point Brewing Anaheim
Adres: 1540 S, Disneyland Dr #201, Anaheim, CA 92802, Verenigde Staten


Een paar jaar geleden zou ik voor de tweede keer naar Californië toe gaan. Het plan was destijds om de Highway 1 te gaan rijden. Een van de activiteiten welke gepland stond was het bezoeken van Disneyland in Anaheim. Ik was daar al een keer eerder naartoe geweest, maar wilde het graag nog eens zien. Ik had ook al kaarten voor het pretpark gekocht, maar helaas ging de reis uiteindelijk niet door en bleef ik met de pretparkkaarten zitten. Ik nam contact op met Disneyland, met daarbij de vraag of dat ik misschien geld terug kon krijgen, maar helaas was dat niet mogelijk. De kaarten bleven wel hun waarde houden en ik kon ze eventueel later nog inwisselen voor nieuwe kaarten (met bijbetaling van het verschil in prijs), mocht ik ooit nog eens in Anaheim komen. Het heeft uiteindelijk 4,5 jaar geduurd voordat ik mijn volgende reis naar Californië maakte. Ook dit keer stond het bezoeken van Disneyland op het programma en gelukkig was ik de kaarten die ik had niet vergeten, en wilde ze inruilen voor nieuwe tickets in het Downtown Disney gebied. Op het moment van aankomst in Anaheim ben ik aan het begin van de avond gelopen naar Downtown Disney en het lukte me gelukkig om de oude kaarten om te wisselen voor nieuwe. Ik moest er wel een flink bedrag bij bijbetalen, want de prijzen waren in de loop der jaren nogal gestegen.

Tijdens de wandeling vanaf het Best Western Plus Stovall's Inn naar de kiosk, waar vanuit de tickets werden verkocht, liep ik door Downtown Disney. Ik zag veel leuke restaurants en winkels, maar mijn aandacht ging vooral uit naar de locatie van Ballast Point, een restaurant en brouwerij waar ik eerder al eens een paar lekkere bieren van had gedronken. Nadat ik de nieuwe Disneyland-kaarten in ontvangst had genomen besloot ik om even bij Ballast Point iets te gaan drinken. De zaak was volgens mij nog niet zo oud, ik herkende het niet van de vorige keer toen ik in Anaheim was. Het was gevestigd in een hoog gebouw, met een rode voorgevel, en het zag er erg modern uit. Ik liep via een trap omhoog en werd vervolgens door een hostess welkom geheten. Ik vroeg of dat het voor mij mogelijk was om aan de bar te gaan zitten en gelukkig was dat geen probleem. Er waren nog genoeg plekken vrij aan de bar en ik besloot om achteraan plaats te nemen, zodat ik een goed zicht had op de gehele ruimte. Er werd direct gevraagd wat ik wilde drinken, maar ik wilde graag eerst even de menukaart zien, waarop de verschillende bieren vermeld stonden, zodat ik daarna een keuze kon gaan maken.





Er werd een flight aangeboden van 4 kleine proefglaasjes voor een bedrag van $ 13,00. Daar had ik wel zin in en besloot dus om het te bestellen. Ik mocht zelf 4 bieren van de tap uitkiezen en besloot om voor de Bonito, de Tart Cherry Sour Wench, de Black Marlin Porter en de Sextant Oatmeal Stout te gaan. Om elk glaasje werd vervolgens een rond kartonnetje gedaan, waarop met een afkorting de naam van het biertje werd geschreven, en de biertjes werden vervolgens voor me getapt. Een viertal proefglaasjes werden daarna voor mijn neus gezet en ik kreeg van ieder biertje een korte uitleg. Ik begon met de Bonito Blonde Ale, dit was een lekker mild blond biertje om de flight mee te starten. Ik dronk het glaasje rustig op en vervolgens ging ik verder met de Tart Cherry Sour Wench. Dit tweede biertje was een hele lekkere frisse sour, de kersen waren heel subtiel aanwezig en het leek inderdaad wel een beetje op de smaak van kersenvlaai. Alle bieren welke werden getapt waren van de brouwerij Ballast Point uit San Diego, er waren geen gastbrouwerijen aanwezig binnen het restaurant en dat vond ik wel stoer. In Nederland en tijdens eerdere verblijven in Amerika had ik wel vaker bieren van Ballast Point op, maar die waren vrij standaard en bij Ballast Point Brewing Anaheim werden toch wel wat meer specialere bieren geschonken.

Het biertje dat volgde was de Black Marlin Porter, ik had er veel van verwacht. Normaal gesproken zijn stouts en porters mijn favoriete biersoorten, maar helaas stelde de Black Marlin Porter mij toch wel wat teleur. Er zat namelijk vrijwel geen smaak aan het bier en dat vond ik zonde. Ik hoopte dan maar dat de Sextant Oatmeal Stout een stuk beter zou zijn, en gelukkig was dat ook het geval. De Sextant Oatmeal Stout was een stout van 6,6%, normaal gesproken zijn ze altijd wel wat zwaarder (boven de 10%), maar ondanks dat was het toch lekker romig en vol van smaak. Vanwege het wat lagere alcoholpercentage was het alleen wat minder krachtig, maar dat was ook wel te verwachten. De flight was vrij divers, daar had ik zelf natuurlijk ook voor gekozen, en ik vond het leuk om even snel een paar verschillende bieren te hebben geproefd. De rekening had ik inmiddels al uitgereikt gekregen, in het totaal moest ik dus $ 13,00 betalen. Dat bedrag vond ik nog wel meevallen, zeker gezien alle andere prijzen in het Disneyland Resort. Ik betaalde het bedrag en maakte vervolgens nog een paar foto’s van de zaak, niet wetende dat ik er 2 dagen later nogmaals terug zou gaan keren.




Twee dagen later stond het bezoek aan Disneyland op het programma. Het was een leuke en drukke dag geweest, en omdat de jongens moe waren zijn zij op een gegeven moment terug naar het hotel gegaan en bleef ik even in mijn eentje achter. Enige tijd later verliet ik het pretpark ook en opnieuw liep ik door Downtown Disney heen. Ik had eigenlijk wel wat trek gekregen en een paar dagen ervoor had ik bij Ballast Point gezien dat er ook best wel wat lekkere gerechten op het menu stonden. Normaal gesproken ga ik eigenlijk nooit tweemaal naar hetzelfde restaurant tijdens één reis, maar omdat ik er de vorige keer niks had gegeten en stiekem ook nog wel zin in een lekker drankje had besloot ik om voor die ene keer een uitzondering te maken. Opnieuw liep ik de trap op en vroeg of ik aan de bar kon gaan zitten. Dezelfde plek als vorige keer was nog vrij en uit de macht der gewoonte nam ik plaats op dezelfde kruk als eerder die week. Dit keer bestudeerde ik niet alleen de bierkaart, maar keek ook naar de verschillende gerechten welke er werden aangeboden. Al snel werd er gevraagd wat ik wilde drinken, en ook dit keer besloot ik om voor een flight te gaan.  

Ik koos nu echter voor een wat luxere flight, met hoger scorende bieren dan de vorige keer. Ik ging voor de T-BA flight (BA staat voor Barrel Aged, ofwel bieren welke op verschillende vaten, waarin voornamelijk sterke drank heeft gezeten, zijn gerijpt) en ook dit keer mocht ik een selectie van een viertal bieren maken. Ik bestelde de Red Wine BA Sour Wench (7,1%), de Trade Street Blend #3 (10,9%), de Bourbon BA Indra Kunindra (10,8%) en de High West Barrel Aged Victory at Sea (12%). Zoals jullie lezen was het een vrij zware flight met bieren in een hoog alcoholpercentage. Het was de laatste volledige dag van de vakantie en daarom besloot ik om het er nog even lekker van te nemen. Na enige tijd op het andere menu te hebben gekeken besloot ik om te gaan voor de Chicken & Biscuits, dit was een hoofdgerecht, maar vanwege de trek die ik al had en de zwaardere bieren welke ik zou gaan drinken, leek het me beter om ook een zwaar gerecht erbij te eten. De bestelling werd opgenomen en vervolgens werden de glazen, met de ronde kartonnetjes eromheen, waarop de namen van de bieren waren geschreven, weer voor mij getapt. Ik had al best veel dorst gekregen, maar wist dat ik dit keer wel wat rustiger aan moest doen en alles niet te snel op moest drinken.




Hetzelfde beeld als een paar dagen ervoor ontstond. De vier glaasjes werden voor me neergezet en er werd verteld welk bier en in welk glas zat. Ik begon met de Red Wine BA Sour Wench, dat was een frisse sour welke op vaten, waarin rode wijn had gezeten, was gerijpt. Ik lust zelf geen rode wijn, ik drink het dan ook nooit, maar het biertje was echt heerlijk. Het begon dus al gelijk goed en het drankje smaakte meteen beter dan elk biertje van de vorige flight, welke ik bij Ballast Point gedronken had. Na even gewacht te hebben begon ik vervolgens aan de Trade Street Blend #3, dit was een kloon van een Belgische tripel, welke 10 maanden lang in Brandy-, Gin- en witte wijnvaten gerijpt had. Ik proefde kokos en whiskey en werd helemaal overdonderd door het drankje. Terwijl ik nog best wat in het glaasje had zitten werd het bord met de Chicken & Biscuits geserveerd. Eigenlijk moet ik Chicken & Biscuit zeggen, want er lag maar één biscuit op mijn bord, maar dat was wel meteen een grote. Een flink stuk kippendij was krokant gebakken in de frituur en werd geserveerd met augurk, salie, honing, chili-boter en natuurlijk het karnemelk-koekje. Het gerecht zag er heerlijk uit en ik besloot om direct een hap te nemen van de kip.

De smaak was heerlijk en ik was blij dat ik iets stevigs at bij de bieren. De biscuit was krokant van buiten en zacht van binnen, precies zoals het hoort, de vettige kip paste er goed bij. Het zorgde er voor dat mijn maag werd gevuld en de alcohol werd geabsorbeerd. Het volgende biertje was de lekkerste van de hele vakantie, dit was de Bourbon BA Indra Kunindra en proefde naar speculaas, kokos, whisky en chocolade. Ik genoot er echt van en baalde ervan toen het glaasje leeg was. Gelukkig had ik nog een laatste biertje tegoed, namelijk de High West Barrel Aged Victory at Sea, dit bier kwam qua smaaksensatie heel dicht in de buurt van het vorige glaasje en ik was echt heel blij met de door mij gemaakte keuzes. Tussen het drinken door at ik het bord met de Chicken & Biscuit helemaal leeg. Het was heerlijk, maar bij de flight ook wel echt noodzakelijk. Op het moment dat ik de rekening betaalde ($32,24 zonder fooi) en opstond van de kruk merkte ik wel dat het vrij zware bieren waren. Helaas was de vakantie op dat moment bijna ten einde, maar qua Amerikaanse bieren heb ik het bij Ballast Point wel op een zeer smakelijke manier afgesloten.