Pagina's

zondag 13 december 2020

Restaurant: Stout Burgers and Beers - Santa Monica, Californië

Restaurant: Stout Burgers and Beers
Adres: 111 Santa Monica Blvd, Santa Monica, CA 90401, Verenigde Staten


De laatste bestemming van mijn afgelopen vakantie in Nevada en Californië was Anaheim. Een aantal jaar geleden was ik ook al eens naar die plaats nabij Los Angeles geweest en ik wilde er graag weer eens naartoe terugkeren. Het is een vriendelijke stad, welke voornamelijk gericht is op toeristen die het Disneyland Resort bezoeken. Ik was in eerste instantie op zoek naar een hotel in Los Angeles, maar omdat ik me wat zorgen maakte over de veiligheid van sommige buurten en omdat we toch ook een dag naar Disneyland zouden gaan leek het me het beste om uiteindelijk toch een aantal nachten in Anaheim te verblijven. Op de dag van ons vertrek vanuit San Diego gingen we niet direct naar het hotel, maar we besloten om een stuk verder door te rijden en op weg te gaan naar de beroemde stranden in de buurt van Los Angeles, namelijk Santa Monica Beach en Venice Beach. Het eerste stuk op de weg ging lekker snel en vlot, maar eenmaal in de buurt van Los Angeles aangekomen raakten we in een aantal files verstrikt (zoals natuurlijk ook wel te verwachten viel). Ondanks dat we in de ochtend waren weggereden vanuit San Diego parkeerden we onze huurauto pas rond het middaguur in een van de parkeergarages van Santa Monica.

We besloten om direct door te lopen naar het restaurant welke ik had ingepland om te gaan lunchen, namelijk Stout Burgers and Beers op Santa Monica Boulevard. Stout Burgers and Beers is een keten van buurtrestaurants, welke het idee van een lokale pub herdefinieert met een uitgebreide selectie aan ambachtelijke bieren uit de hele wereld samen met (naar eigen zeggen) de beste hamburgers van Los Angeles. De missie van het restaurant is om de beste selectie van bieren te serveren samen met vers en creatief eten. Het restaurant probeert om een buitengewone service te bieden in een comfortabele sfeer. Op dit moment zijn er een vijftal verschillende vestigingen van het door Charles Lew en Alexandros Kagianaris ontwikkelde concept Stout te vinden, namelijk in Hollywood, Studio City, Palm Springs en dus ook in Santa Monica (deze allemaal in Californië) en Brentwood in Tennessee, aan de hele andere kant van de Verenigde Staten. Het restaurant in Santa Monica is elke dag geopend vanaf 11:30 uur tot middernacht (op vrijdag en zaterdag zelfs tot 2:00 uur) en er vinden dagelijks “happy hours” plaats, waarbij drankjes en menu-items tegen een gereduceerd tarief worden aangeboden.





We wandelden rustig over de boulevard van Santa Monica en arriveerden op een gegeven moment bij Stout Burgers and Beers. Het restaurant bevond zich op de hoek van de straat en was gevestigd in een gebouw met allemaal bakstenen steen-strips aan de voorzijde. IJzeren balken en borden, welke verroest waren,  met daarop de naam van het restaurant hingen aan de voorkant van de zaak en dat gaf een heel industrieel beeld. De voorzijde van het restaurant was open, waardoor je vanuit die ruimte direct het terras op liep. We werden welkom geheten door de host van het restaurant, en waren op dat moment een van de weinige gasten in de zaak. We besloten om plaats te nemen aan een van de tafeltjes op het terras. Het restaurant was ingericht met houten tafels en ijzeren stoelen, de muren waren veelal bedekt met houten platen en dezelfde steen-strips als welke ook aan de buitenkant bevestigd waren. Aan de achterkant van de ruimte bevond zich een grote bar, waar op dat moment nog vrijwel niemand aan zat, maar ik kon me voorstellen dat het er in de avond nog wel eens gezellig aan toe zou kunnen gaan. Het restaurant had een industriële setting en daar voelde ik me wel bij op mijn gemak.

We kregen een tweetal verschillende menukaarten uitgereikt, op de ene kaart stonden alle verschillende soorten hamburgers, kipburgers, veggieburgers, salades en bijgerechten beschreven en op het andere menu stonden alle bieren en overige dranken, welke door het restaurant werden geschonken, bedrukt. Ik besloot zelf om eerst de drankkaart erbij te pakken. Er werd een ruime keuze aangeboden van diverse soorten bier, zowel van de tap, maar ook uit de fles of blik. Ik had zin in een lokaal gebrouwen bier van de tap. Het was lekker warm buiten en daarom besloot ik om eerst iets te bestellen om de dorst mee te lessen en niet direct voor een zware donkere stout te kiezen. Na een tijdje getwijfeld te hebben besloot ik uiteindelijk om voor de Submission te gaan, dit was een “Belgian Strong Golden Ale” van de brouwerij Boomtown Brewery uit Los Angeles. De rest bestelde allemaal een glas Coca-Cola, daar was een onbeperkte “refill” bij inbegrepen, dat is natuurlijk altijd leuk. Ik vind het na al die jaren nog steeds apart dat er in Amerika zoveel “gratis” frisdrank wordt weggegeven in de restaurants.





Nadat we de bestelling voor de drankjes hadden doorgegeven pakten we de andere menukaart erbij. We hadden allemaal zin in een lekkere Amerikaanse burger en we waren bij Stout Burgers and Beers natuurlijk op het juiste adres. Nadat we een tijdje over het menu hadden gediscussieerd wist iedereen wat ze wilden gaan eten. De drankjes werden op tafel gezet en tegelijkertijd werd de bestelling opgenomen. Tweemaal werd er gekozen voor een Mr. American, dit was een hamburger met rundvlees belegd met gesmolten gerijpte kaas, sla, tomaat, rode ui en ketchup. Er werd daarnaast ook nog een burger besteld met de naam Bollywood, dit was een vegetarische burger welke belegd zou gaan worden met gesmolten gerijpte kaas, rucola, geroosterde tomaten en chutney mayonaise. Zelf had ik zin in een kipburger, na even getwijfeld te hebben besloot ik om The Low and Slow te kiezen. Dit was een, op een brioche broodje geserveerd, stuk kipfilet welke verder belegd zou gaan worden met gerijpte cheddarkaas, cole slaw, gefrituurde uienstrengen, geroosterde chilipepers en een barbecuesaus gemaakt met stout bier. We bestelden er ook nog een bak friet met ketchup bij om samen te delen.

Nadat we de bestelling hadden doorgegeven nam ik de eerste slok van het Submission biertje, het was een redelijk zwaar bier (8,6%), maar smaakte erg goed. Het was fris en had een volle smaak. Het is natuurlijk altijd maar even afwachten, maar gelukkig had ik een goede keuze gemaakt. Nadat we enkele minuten in het restaurant zaten werd het toch wat drukker in de zaak. Meerdere tafels waren op een gegeven moment bezet en dat zorgde toch wel voor een wat meer gezellige sfeer in de ruimte. Het was lunchtijd en meerdere mensen hadden trek gekregen in een hamburger en een lekker drankje. We spraken in de tussentijd over de files vanaf San Diego naar Los Angeles en over datgene wat we al allemaal hadden gezien, maar ook nog zouden gaan doen. Op een gegeven moment kwam onze ober aangelopen met de door ons bestelde gerechten en ik werd direct enthousiast door de kipburger welke voor mijn neus werd neergezet. Het was geen lullig klein en karig belegd broodje, maar een echte Amerikaanse burger, waar ik op hoopte en stiekem ook wel van uit ging. Ik had zin om aan te vallen, maar moest eerst nog even van elk broodje een foto maken, zodat ik de burgers hier op mijn blog aan jullie zou kunnen gaan laten zien.




Het was lastig om de kipburger in één keer in mijn mond te krijgen. Ik drukte het broodje een beetje in elkaar en probeerde om alle ingrediënten zoveel mogelijk erop te laten zitten. Gelukkig lukte dat een heel eind en was ik niet al teveel aan het knoeien. De eerste hap, welke ik nam, was heerlijk. De combinatie van de verschillende smaken en ingrediënten was uitstekend. De cole slaw samen met de gefrituurde stukjes rode ui en de gebakken kip pasten uitstekend bij elkaar en daar kwam dan ook nog eens een overheerlijke barbecuesaus bij. Ik was erg tevreden met de door mij gemaakte keuze. Ik at de kipburger rustig op en tussendoor pakte ik af en toe een paar frietjes. De frietjes waren lekker krokant gebakken en licht gekruid. De rest genoot ook van de door hun bestelde gerechten. De Mr. American was een echte authentieke Amerikaanse hamburger, met de ingrediënten zoals je die op alle klassieke hamburgers ziet. De veggie burger zou ikzelf nooit bestellen, maar ondanks dat zag het er toch wel lekker uit. Het bleek ook goed in de smaak te vallen en dat was natuurlijk mooi. Ik had mijn Submission inmiddels helemaal opgedronken en besloot om het menu met de drankjes er nog even bij te pakken om zodoende nog een ander biertje uit te gaan kiezen.

Dit keer wilde ik wel voor een donkergekleurd biertje gaan en keek naar de verschillende porters en stouts welke op de lijst stonden. Ik besloot om een klein glaasje Old Rasputin van de North Coast Brewing Company te proberen. Dit drankje zou als het dessert gaan dienen van de lekkere maaltijd bij Stout Burgers and Beers. Het biertje werd gehaald en gebracht en nadat ik de eerste slok ervan had genomen wist ik dat het een van de betere bieren was welke ik tijdens de vakantie had gedronken. De Old Rasputin was heel lekker romig en dik, en smaakte naar een sterke koffie met chocolade en alcohol. Het was een perfecte afsluiter van de lunch. Op het moment dat ik het biertje uitgereikt had gekregen werden tevens de glazen cola nog een keer bijgevuld. Toen we aangaven dat we verder niks meer zouden gaan bestellen werd ook gelijk de kassabon op tafel gelegd. Ik pakte de bon er even bij en zag dat we in het totaal een bedrag van $ 86,72 moesten betalen. Dat vond ik best veel voor een paar burgers, één frietje en wat drankjes. Buiten de taks was er ook een “Healthy LA” toeslag aan toegevoegd, dat vond ik een beetje vreemd en had dat nog niet eerder op een rekening zien staan. De rekening vond ik dus aan de hoge kant, maar we hadden met z’n allen wel lekker geluncht en dat was toch ook wel heel belangrijk. Nadat we al onze drankjes op hadden betaalden we de rekening en verlieten het restaurant, om vervolgens nog even het centrum van Santa Monica te gaan bekijken.