Pagina's

woensdag 31 maart 2021

Restaurant: La Panadería Bakery Cafe - San Antonio, Texas

Restaurant: La Panaderia Bakery Cafe
Adres: 301 E Houston St, San Antonio, TX 78205, Verenigde Staten


Op de planning van mijn eerste vakantie in de stad San Antonio had ik een bezoek aan de Buckhorn Saloon en het Texas Ranger Museum opgeschreven. Echter bleek de locatie, waarin beide bezienswaardigheden gevestigd zijn, gedurende die dagen gesloten, waardoor ik er niet naartoe heb kunnen gaan. Echter heb ik een tweede kans gekregen, want tijdens mijn afgelopen rondreis door Texas stond San Antonio ook op het programma. We verbleven 1,5 dag in die stad en op de ochtend van ons vertrek naar Austin was het de bedoeling om naar de Buckhorn Saloon en het Texas Ranger Museum toe te gaan. Het leek me dan wel handig om daar ook in de buurt te gaan ontbijten en het liefst bij een restaurant waar ik de vorige keer nog niet was geweest. Via Google Maps ging ik op zoek en zocht naar sandwiches en zoetigheden. Elke keer kwam het restaurant met de naam La Panaderia Bakery Cafe naar voren. Mensen spraken positief over de zaak en het bleek populair te zijn bij zowel de lokale bevolking, maar ook bij de toeristen in de stad. Bovendien lag het restaurant praktisch naast de Buckhorn Saloon (1 minuut lopen) en daarom leek het me een goed plan om bij La Panaderia Bakery Cafe te gaan ontbijten.

De gebroeders José en David Cáceres openden in 2014 het bakkerij-café La Panadería om daarmee hun Mexicaanse afkomst en liefde voor bakken te delen met de mensen van hun geadopteerde geboorteplaats San Antonio, Texas. De passie van de broers voor bakken begon toen ze nog een stel jonge jongens waren en de versgebakken broden van hun moeder in de straten van Mexico-Stad verkochten. Uiteindelijk namen de broers de zaak van hun moeder over en begonnen ze op grote schaal te bakken, waarbij ze brood, maar ook pannenkoeken, leverden aan bedrijven in heel Mexico. Nadat ze daar grote financiële successen hadden behaald besloten ze dat ze terug wilden naar de basis en wilden hun passie voor broodcultuur naar Texas brengen. La Panadería is dan ook gespecialiseerd in het maken van handgemaakt brood en zoetigheden, welke geïnspireerd zijn op de gouden eeuw van Mexico (Epoca de Oro). De unieke broodbereiding in de zaak omvat een fermentatieproces van 48 uur, welke resulteert in ambachtelijk gebakken producten. Dit samen met de gastvrije sfeer heeft er voor gezorgd dar de bakkerij en het café snel zijn uitgegroeid tot een favoriet in de stad.





Vanuit het Riverwalk Plaza Hotel, waarin we verbleven, liepen we in een kleine 10 minuten naar het restaurant voor het ontbijt. We arriveerden er iets na 9:00 uur en op het moment dat we de locatie naderden en ik door de ramen van de zaak naar binnen keek, zag ik dat het er al heel erg druk was. De deur stond open en we gingen er naar binnen. Voor de kassa stond een lange rij te wachten, we keken elkaar even aan en besloten om toch maar in de rij aan te sluiten. Of nou ja, ik ging in de rij staan en mijn kameraad zocht een van de schaarse vrije tafeltjes op. Ik had in de rij een menu uitgereikt gekregen en die gaf ik nog even aan hem, zodat hij aan mij kon door-appen wat hij wilde eten. Er werd een heel systeem van bestellen door het restaurant gehanteerd, het was namelijk de bedoeling om eerst een dienblad en een tang te pakken en met deze tang moest je de spullen die je wilde gaan eten uit de vitrines halen en op je dienblad neerleggen. Wanneer je langs alle vitrines was gelopen arriveerde je uiteindelijk bij de kassa en daar werd afgerekend wat je allemaal op je dienblad had liggen. Op zich was dit een heel makkelijk systeem, echter hoefde ik niks uit de vitrines te hebben, maar wilde graag een van de warme broodjes bestellen, welke ter plaatse voor me zou worden gemaakt.

Toch liep ik met een dienblad en tang in mijn handen naar de kassa. Een paar keer twijfelde ik om ook iets uit de vitrines te pakken, maar toen mijn maat appte dat hij ook een warm broodje wilde besloot ik om alles in de vitrines te laten staan. Eenmaal bij de kassa aangekomen (ik denk dat ik een kleine 10 minuten in de rij heb gestaan) gaf ik het dienblad en de tang af om vervolgens de bestelling door te geven. Als eerste bestelde ik de Kamut Mexican Cubana voor mijn kameraad, dit was een warm broodje van het “Build Your Own-menu” belegd met ham, bacon, Zwitserse kaas, worst, augurk, Chipotle mosterd en koriander mayonaise. Er kon tevens worden gekozen voor een salade of een bonensoep en hij wilde graag de Caesar salade erbij. Zelf ging ik voor iets heel anders, ik was namelijk erg benieuwd naar de Carnitas. Ik had op televisie geregeld gerechten met deze soort van “pulled pork” voorbij zien komen, en ik wilde het graag eens op een broodje gaan eten. Het broodje zou belegd gaan worden met deze stukjes varkensvlees, barbecuesaus, koolsla, koriander en een crème van Chipotlepeper. Ik wilde de bonensoep wel proberen en daarom bestelde ik deze erbij.





Zelf had ik geen dorst en hoefde niks te drinken, maar ik kreeg nog een appje met de vraag of dat ik ook een flesje appelsap mee wilde nemen. Die app kwam net op tijd binnen en dus nam ik het mee met de bestelling. In het totaal moest ik $ 24,84 afrekenen, daar was bovendien een korting van 10% afgegaan. Ik kreeg het flesje appelsap en nummer 44 mee, welke ik zichtbaar op tafel moest zetten. Op het moment dat ik aan onze tafel ging zitten keek ik naar buiten en zag dat er inmiddels een rij met mensen tot helemaal om de hoek stond te wachten. Ik verbaasde me daar over, want dat had ikzelf niet gedaan. Ik denk dat de mensen die achteraan stonden zeker nog een half uur moesten blijven wachten alvorens zij aan de beurt waren. 10 minuten nadat ik de bestelling had gedaan kwam een van de medewerkers van de zaak met de broodjes, de salade en de soep naar onze tafel toegelopen. Het geheel werd op rechthoekige dienbladen geserveerd en alles zag er ontzettend lekker en smaakvol uit. De Kamut Mexican Cubana was ingepakt in papier en in een tweetal helften gesneden. Een helft werd uitgepakt voor de foto en de ander werd nog even voor later bewaard.

Mijn Telera broodje was vanaf de zijkant doormidden gesneden en daarbovenop lag dan eerst het vlees en daarboven de koolsla. Het Carnitasvlees had 8 uur in de oven gestaan en dat was te proeven. De combinatie met de barbecuesaus, de Chipotlesaus en de frisse salade zorgde er voor dat er een heerlijk broodje was gecreëerd. Het brood was vers en smaakte uitstekend. De bonensoep vond ik wat minder lekker, maar dat was bijzaak, er zat niet zoveel smaak aan. Dat maakte voor mij niks uit, want des te meer smaak zat er aan het broodje. Het was nog een flinke klus om de gehele Telera op te krijgen, maar omdat het zo lekker was is het me toch gelukt. Aan de overkant van de tafel werd er ook genoten van de Kamut Mexican Cubana. De tweede helft was inmiddels ook al uitgepakt en het duurde niet lang voordat de gehele Cubana op was. Van de salade werd niet veel gegeten, ik snapte ook al niet waarom hij er een salade bij nam, want dat had ik hem nog nooit zien eten. Meestal wordt een Caesarsalade door hem namelijk aangeduid als konijnenvoer. De broodjes waren allebei echter ontzettend lekker en bovendien goed vullend. Ik vond het zelfs het lekkerste ontbijtgerecht van de vakantie en kan een bezoek aan La Panadería Bakery Cafe dan ook van harte aanbevelen. Zorg er dan in ieder geval wel voor dat je op tijd komt, want anders moet je lang in de rij gaan staan.