Activiteit: The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza
Adres: 411 Elm St, Dallas, TX 75202, Verenigde Staten
Dallas is de op twee na grootste stad van de staat Texas. Het ontstond in 1841, gedurende dat jaar bouwde John Neely Bryan namelijk een huisje vlakbij de Trinity River en begon daar een veerdienst. Door de jaren heen is Dallas uitgegroeid tot een stad met 1,2 miljoen inwoners en heeft het een grote bekendheid gekregen. Deze bekendheid is onder andere ontstaan vanwege de gebeurtenis die op 22 november 1963 heeft plaatsgevonden. Op die dag werd president John F. Kennedy namelijk vermoord, tijdens een rondrit door het centrum van de stad. JFK werd dodelijk verwond door een tweetal geweerkogels, één ging door zijn hoofd en de ander door zijn rug. Op dat moment reed hij in een open presidentiële limousine over Dealey Plaza. Deze tour was onderdeel van zijn publieksreis door Texas, die als doel had om zijn herverkiezing in 1964 mogelijk te kunnen maken. John F. Kennedy was de vierde Amerikaanse president die vermoord werd tijdens de uitoefening van zijn ambt. De moord op Kennedy is nog altijd onderwerp van speculatie, omdat de vermeende moordenaar (Lee Harvey Oswald) zelf werd doodgeschoten op het politiebureau van Dallas, 2 dagen na de moord op JFK. In Dallas is er een museum te vinden dat volledig in het teken staat van de moord op John F. Kennedy.
Dit museum heeft als titel The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza en mijn kameraad en ik waren het er voorafgaande aan de reis over eens dat we dit museum moesten gaan bezoeken, tijdens ons verblijf in Dallas. Het museum werd op 20 februari 1989 geopend op de zesde etage van het Dallas County Administration Building (ten tijde van de moord had het nog de naam Texas School Book Depository). Het gebouw biedt uitzicht op Dealey Plaza, op de kruising van Elm Street en Houston Street. Het museum richt zich op het leven, de moord en de erfenis van de Amerikaanse president John F. Kennedy. Het bevindt zich precies op de plek waar Lee Harvey Oswald de president zou hebben neergeschoten. De expositieruimte van het museum maakt gebruik van historische foto’s, films, kunstvoorwerpen en displays die betrekking hebben op de moord. Ook zijn er verslagen te lezen van onderzoeken die door de overheid zijn uitgevoerd en worden er historische documenten over de tragedie getoond. Het museum is zelfvoorzienend in de financiering, middels uitsluitend donaties en de ontvangsten uit de kaartverkoop is het in staat om te blijven voortbestaan. Het museum is opgericht door de Dallas County Historical Foundation en werd geopend op de Dag van de President in 1989.
Vanuit het Old Red Museum of Dallas County History & Culture liepen we in een paar minuten naar de entree van het Sixth Floor Museum at Dealey Plaza. Deze bevond zich aan de zijkant van het gebouw, we gingen een paar trappen op en betraden het bouwwerk. Voorafgaande aan de vakantie had ik via de officiële website van het museum al entreekaarten gekocht, voor een tweetal kaarten betaalde ik $ 38,00. Bij de aankoop meest tevens de datum en tijd worden aangegeven van ons bezoek. Ik had gekozen voor het tijdstip van 13:00 uur, zodat we in de ochtend nog genoeg tijd hadden voor het Old Red Museum. We arriveerden een paar minuten voor het afgesproken tijdstip bij het museum. Er stonden een aantal mensen in de rij om tickets te kopen, maar omdat wij dus al kaarten hadden en bovendien ook een tijd waren overeengekomen mochten we direct doorgaan naar de liften aan het einde van de gang. We kregen een koptelefoon met een klein apparaatje erbij uitgereikt, deze konden we gaan gebruiken in het museum. Op het apparaatje moest het nummer van de expositie, waar je op dat moment naar aan het kijken was, ingevoerd worden en vervolgens werd er informatie over dat museumgedeelte gegeven via de koptelefoon. Er konden verschillende talen gekozen worden, echter behoorde Nederlands helaas niet tot de opties.
Een aantal andere gasten van het museum stonden voor de lift te wachten en samen met hen gingen we naar boven. Eenmaal op de zesde etage aangekomen kwamen we terecht in een grote oude ruimte, die vol was gehangen met allerlei foto’s en informatie over John F. Kennedy. Ik las een inleidende tekst over de dag van de moord op de president en vervolgens liep ik een stukje door om informatie te krijgen over de vroege jaren ’60 van de vorige eeuw. Ik luisterde naar de verhalen over de belangrijkste sociale bewegingen en politieke gebeurtenissen in die jaren en bekeek een korte video die betrekking had op dezelfde periode. Er werd inzicht gegeven in het leven van JFK, zijn familie en de belangrijkste problemen waarmee hij in zijn tijd als president werd geconfronteerd. Het was een korte reis door de tijd, al snel kwam het tweede onderdeel van het museum aan bod. Dat deel had namelijk betrekking op de trip van JFK naar Texas. Het was de bedoeling dat JFK gedurende een tweedaagse periode een vijftal steden in Texas zou bezoeken. Een video toonde de enthousiaste menigten die de Kennedy’s tijdens hun reis aanmoedigden en er werd verteld over de complexe sociale en politieke sfeer in Dallas ten tijde van de moord. Ik vond het erg interessant om alles te zien en te horen, in het verleden had ik me namelijk nooit zo verdiept in die hele situatie.
We wandelden rustig verder, keken naar alles dat er werd getoond en luisterden naar de verhalen via onze koptelefoons. Op een gegeven moment arriveerden we bij de belangrijkste ruimte van het museum, we waren namelijk aangekomen bij het hoekvenster. Vanachter een tweetal dikke glazen wanden zagen we een stel opgestapelde kartonnen dozen en ramen met uitzicht op Dealey Plaza. Het bleek dat die ruimte de sluipschuttersplaats was ten tijde van de moord op JFK op 22 november 1963. Deze zuidoostelijke hoek van het museum was nauwkeurig nagebootst op basis van foto’s van de plaats delict. Er werden beelden getoond waarop te zien was dat terwijl de colonne Dealey Plaza bereikte, er geschoten werd en dat daarbij de zowel de president als de gouverneur van Texas (John Connally) werden geraakt. Via interactieve touchscreens met uitzicht op Dealey Plaza kregen we meer te weten over de dag van de moord en de zoektocht naar de dader. Ik vond het heel speciaal om op die historische plek te staan. Ik weet van mijn ouders dat de moord op JFK een grote indruk op hen heeft gemaakt tijdens hun kinderjaren en dat hij geliefd was bij een groot deel van de wereldwijde bevolking. Het voelde vreemd om te beseffen dat de president vanaf de plek waar ik stond was vermoord.
Het vervolg van het museum richtte zich op de uren na de moord op JFK, zo werd 45 minuten na de schoten op Dealey Plaza ook Dallas Police Officer JD Tippit vermoord en werd Lee Harvey Oswald gearresteerd en beschuldigd van beide moorden. Minder dan 48 uur na de moord werd Oswald in de kelder van de politie van Dallas neergeschoten door de plaatselijke nachtclubeigenaar Jack Ruby. Er werden stukken van zowel Harvey als Ruby getoond en er werden verhalen over verteld. Ik vond het geheel dat verteld en getoond werd eigenlijk allemaal nogal vreemd en snap ook wel dat er tot op heden nog steeds vragen gesteld worden over de moord op JFK en zijn moordenaar. Via een video werden er beelden getoond betreffende de onderzoeken van de FBI en op een aantal displays waren foto’s, forensische tests en ander onderzocht materiaal afgebeeld. In een andere hoek van het museum, dat ook als bewijsgebied diende ten tijde van de moord, zagen we een Mannlicher-Carcano-geweer dat identiek was aan het geweer dat gebruikt zou zijn om John F. Kennedy mee te vermoorden. Het was indrukwekkend om te zien en eigenlijk werd ik een beetje naar van alles wat ik in het museum zag. We hadden alles bekeken en beluisterd en besloten om te gaan. Ondanks dat er veel informatie werd gegeven, verliet ik het museum eigenlijk met veel meer vragen over de moord op JFK, wie het heeft gedaan en waarom. Waarschijnlijk zal ik daar nooit een antwoord op gaan krijgen.