Pagina's

woensdag 11 augustus 2021

Activiteit: The Dallas World Aquarium - Dallas, Texas

Activiteit: The Dallas World Aquarium
Adres: 1801 N Griffin St, Dallas, TX 75202, Verenigde Staten



Gedurende de laatste volledige dag van onze rondreis door Texas hadden we een aantal verschillende activiteiten op het programma staan. Een van de dingen die we die dag hebben gedaan was het bezoeken van The Sixth Floor Museum at Dealey Plaza. Het museum over de moord op John F. Kennedy zorgde er bij mij voor dat ik ging nadenken over het hoe en waarom. Het waren geen fijne gedachten en ik was blij dat we op een gegeven moment weer buiten stonden. Ik was op dat moment toe aan iets luchtigs en gelukkig hadden we nog een hele mooie andere bezienswaardigheid in de binnenstad van Dallas op het programma staan, namelijk The Dallas World Aquarium. Voorafgaande aan de reis was ik op zoek gegaan naar leuke dingen om in deze twee na grootste stad van Texas te doen en het aquarium werd door veel mensen aangeraden. Inmiddels is het via de website mogelijk om tickets te kopen voor The Dallas World Aquarium ($ 26,95 per volwassene), maar destijds werd die mogelijkheid nog niet geboden en moesten we de entreekaarten dus aan de deur kopen. Vanaf het Sixth Floor Museum liepen we in een kleine 10 minuten naar het aquarium. Het was een mooie wandeling, de zon scheen en door een goede bewegwijzering was het eenvoudig om bij de entree van het aquarium te geraken.

Het Dallas World Aquarium is een aquarium en dierentuin in het West End Historic District in het centrum van de stad Dallas. Het werd op 18 oktober 1992 geopend in een oud pakhuis uit 1924, dat van binnen volledig was gestript en opnieuw was opgebouwd. In het jaar 1997 werd het uitgebreid met een aangrenzend pakhuis, dat op dezelfde manier was gestript en getransformeerd. De laatste uitbreiding vond plaats in 2004, vanuit een braakliggend terrein dat achter het oorspronkelijke aquariumgedeelte was gesitueerd werd er middels nieuwbouw een extra gebied bijgebouwd. Het Dallas World Aquarium ondersteunt het behoud van dieren, door middel van het huisvesten van een groot aantal bedreigde diersoorten. Het heeft een coöperatief fokprogramma met andere dierentuinen over de hele wereld. Het is lid van de World Association of Zoos and Aquariums en sinds 1997 geaccrediteerd lid bij de Association of Zoos and Aquariums. Het aquarium maakt daarbij ook deel uit van een gezamenlijk initiatief van lokale bedrijven en het Dallas Public School-district. Een groot aantal van de medewerkers zijn studenten aan de School of Business and Management van de Yvonne A. Ewell Townview Magnet High School. Het Dallas World Aquarium wordt gezien als een van de grootste, beste en bekendste attracties van de stad Dallas.




De entree van het aquarium bevond zich te midden van een aantal dichtgegroeide struiken. We moesten een stukje omhoog lopen en zagen daar een aquarium met kleine tropische vissen. Bij de kassa werden we welkom geheten en we kochten onze entreekaarten. Het was binnen bijna net zo warm als buiten, in tegenstelling tot in veel andere Amerikaanse bezienswaardigheden stond de airco in het aquarium niet aan. Dat zou denk ik veel te koud zijn geweest voor de dieren. Er hing een lekkere tropische warmte, waar ik even aan moest wennen. Het aquarium was opgebouwd uit een aantal verschillende etages, we begonnen bovenaan en moesten vervolgens via een standaard wandelroute naar beneden lopen. De bovenste etage van het aquarium bestond uit een kunstmatige reproductie van het Orinoco-regenwoud. Dit is het regenwoud in het Amazonegebied rondom de Orinoco-rivier in Venezuela. Deze rivier heeft een lengte van 2.140 kilometer en is grotendeels bevaarbaar. Dit onderdeel van het aquarium bestond onder andere uit een volière, met vogels als de dieprode ibis en ook toekans. De vogels vlogen vrij rond in de ruimte van het regenwoud en ik vond het prachtig om deze dieren te zien. We moesten wel uitkijken dat de vogels die over heen kwamen gevlogen het niet op ons gemunt hadden.

Ik keek mijn ogen uit, het leek net alsof we echt in een regenwoud liepen. Naast alle verschillende vogels zagen we ook een aantal apen, namelijk de bonte Tamarin, de Keizertamarin, de Saki met rode rug, de Witte saki en de Rode brulaap. We liepen de weg rustig naar beneden en tijdens deze wandeling kwamen we ook nog luiaards, slangen en roggen tegen. Uiteindelijk arriveerden we in het Mundo Maya-onderdeel van het aquarium. Dit deel was gehuisvest in de nieuwbouw, maar liep perfect over vanuit het regenwoud. We zagen vleermuizen, vogelspinnen, schildpadden, uilen, hagedissen en krokodillen, schitterend vond ik het. Ik had voorafgaande aan ons bezoek aan het aquarium eigenlijk verwacht dat we vrijwel alleen maar vissen zouden gaan zien, maar dat was dus zeker niet het geval. Een groot deel van de dieren van Mundo-Maya bestond uit tropische vogels, waaronder kolibries, ara’s, geelgroene kardinalen en havik-arends. Natuurlijk waren er ook vissen te vinden, onder andere de vierogige vlindervis, de Clarion maanvis en de blauwe papegaaivis. We kwamen vervolgens aan bij het Aquarium, in de onderste etage van het gebouw. Ik was heel erg benieuwd wat we zouden gaan zien, ik hoopte op een paar grote haaien en dat we in een tube zouden gaan lopen, met water om ons heen en gelukkig werd ik uiteindelijk niet teleurgesteld.





Op dit lagere niveau waren allerlei verschillende soorten aquaria te vinden, als eerst zagen we een flinke zeekoe langs zwemmen. Zeekoeien of lamantijnen kende ik nog uit Florida, daar heb ik ze in groten getale in het wild gezien. In hetzelfde bassin zwommen zeeschildpadden en vele tientallen verschillende soorten tropische vissen. Het water werd steeds wat dieper en op een gegeven moment leek het net alsof wij zelf middenin de zee liepen. Even verderop was er inderdaad een tube te vinden, waar ik al op hoopte, overal om ons heen zagen we water en zwommen er grote vissen. Vervolgens kwamen we langs een aquarium vol met kwallen en even daarna zagen we een ontzettend grote octopus. Bij deze Reuze Pacific octopus hebben we lang staan kijken, zijn tentakels met daarop vele tientallen zuignappen bewogen langzaam in het water en langs de glazen wand van het aquarium. Ik vond het heel indrukwekkend om het grote dier in het water te zien. In een aantal overige aquaria zwommen nog een groot aantal andere verschillende vissen, de een was nog mooier en feller gekleurd dan de ander. De Percula Anemoonvis (Nemo) en de Blauwe Hippo Tang (Dory) zwommen in een tank en ik moest gelijk aan Finding Nemo denken. De vissen waren mooi, echter wilde ik ook nog graag wat haaien zien. 

Ik was blij dat ik niet werd teleurgesteld, want nadat we voorbij de aquaria met de tropische vissen waren gelopen kwamen we in een tussenruimte terecht waarin een beeld stond van een zeester met een haai als hoofd. We liepen door en arriveerden dit keer bij een grote, lange tube. Een flink aantal verschillende soorten haaien zwommen om ons heen, ik zag onder andere hamerhaaien, zaaghaaien en witte haaien. Geweldig vond ik het! Ik vind dat zo’n dergelijke tube niet mag ontbreken in een aquarium en gelukkig was dat bij het Dallas World Aquarium dan ook niet het geval. Nadat we de haaien hadden bekeken kwamen we weer uit bij de andere dieren van het aquarium. Dit waren de dieren in de onderdelen met de namen Zuid-Afrika en Borneo. In het Zuid-Afrika-gebied zagen we schildpadden, kameleons, gekko’s en kikkers, maar daarnaast ook pinguïns en verschillende andere vogels. Vogels waren ook te zien in het Borneo-gebied, waaronder een aparte ooievaar van Shoebill, met een snavel die leek op een klomp, kaketoes, neushoornvogels en blauwe pinguïns. Op een gegeven moment hadden we alle dieren gezien en waren we bij het einde van het aquarium aangekomen. Ik vond het een hele leuke ervaring, het was een heel erg mooi aquarium in een grote ruimte. De dieren die ik gezien heb waren stuk voor stuk prachtig en ook was de setting die was nagebootst schitterend. Het bezoeken van het Dallas World Aquarium was een van mijn hoogtepunten tijdens mijn verblijf in de stad Dallas.