Amerikaans restaurant in het buitenland: Johnny Rockets
Adres: Storgata 31, 0181 Oslo, Noorwegen
Na meer dan 2 jaar gewacht te hebben was het eindelijk zo ver, mijn eerstvolgende buitenlandse trip kon geboekt worden. Helaas zou dit geen vakantie naar Amerika gaan zijn, want zolang er nog sprake is van maatregelen, testen, mondkapjes en discriminatie zal ik de Atlantische Oceaan niet gaan overvliegen. Samen met een kameraad heb ik een citytrip gemaakt, voorafgaande aan de reis zochten we naar steden waar we allebei nog nooit waren geweest en waar er mogelijk toch ook wat Amerikaanse restaurantketens te vinden waren. Al snel kwam Oslo in Noorwegen naar voren. Tot dan toe waren we beiden nog nooit in Noorwegen geweest en was het ook een keer heel iets anders dan de geijkte steden om een paar dagen naartoe te gaan. Na enige tijd op het internet gespeurd te hebben ontdekte ik dat er verschillende vestigingen van TGI Fridays en Johnny Rockets in Oslo gesitueerd waren. We zijn allebei niet echt idolaat van visgerechten en zalm, waardoor de Noorse keuken voor ons niet bepaald de voorkeur had. Echter zijn we allebei wel een groot fan van de Amerikaanse keuken en daardoor leek het ons erg leuk om het diner een paar keer plaats te gaan laten vinden in Amerikaanse restaurantketens. We kozen er voor om gedurende de laatste avond van ons verblijf in de hoofdstad van Noorwegen te gaan eten bij Johnny Rockets. De laatste keer dat we daar samen gedineerd hadden was een paar jaar geleden in het centrum van New York City geweest, dus het werd wel weer eens tijd om een bezoek te brengen aan de keten met de lekkere hamburgers.
Johnny Rockets is een keten van restaurants waar je in een fijne sfeer heerlijk kunt genieten van lekkere authentieke Amerikaanse gerechten zoals hamburgers, uienringen, milkshakes en friet. Het is een restaurant-franchise waarbij de entourage en ambiance van de verschillende vestigingen is gethematiseerd naar de jaren 1950 dinerstijl-restaurants in de Verenigde Staten. Het decor van de restaurants bestaat veelal uit Coca-Cola reclame met afbeeldingen van vrouwen ten tijde van de Tweede Wereldoorlog en op vrijwel alle tafels staan kleine jukeboxen. De banken en stoelen zijn veelal rood en de tafels en keuken zijn afgewerkt met chromen accenten. Een ander belangrijk kenmerk van Johnny Rockets is het maken van een smiley gezicht van ketchup in een kartonnen bakje, wanneer de frietjes worden geserveerd. Het eerste restaurant werd door Ronn Teitelbaum geopend op 6 juni 1986 in Los Angeles, Californië. Deze locatie van Johnny Rockets heeft helaas haar deuren moeten sluiten op 26 oktober 2015. Ondanks dat is de keten wel verder uitgebreid door de rest van Amerika en heeft het ook een flink aantal vestigingen buiten de landgrenzen. Op dit moment zijn er wereldwijd een kleine 150 locaties van Johnny Rockets in de wereld te vinden. Het menu, de presentatie, het aantal zitplaatsen en de keukens van de huidige vestigingen van Johnny Rockets zijn grotendeels gebaseerd op het restaurant The Apple Pan, dat sinds 1947 te vinden is in West Los Angeles.
Mijn eerste buitenlandse vakantie sinds jaren was top. De dagen gingen vlug voorbij en dat leidde er toe dat de laatste avond, en dus ons bezoek aan Johnny Rockets, sneller dan verwacht was aangebroken. Vanuit het hotel waarin we verbleven, het Scandic Karl Johan, was het een wandeling van zo'n 10 minuten naar de locatie van Johnny Rockets aan de straat Storgata. Vanaf een afstandje zag ik het bekende logo van de keten en ik werd direct helemaal enthousiast. Een bord dat buiten stond maakte reclame voor een hamburger van het restaurant en het water liep me direct in de mond. We betraden de zaak en het viel me direct op dat het er binnen toch wel wat anders uitzag dan bij de vestigingen in Amerika. Bruine booths met houten tafels stonden opgesteld en aan de zijkant zag ik nog wel wat rode stoelen staan. De posters van Coca-Cola en vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog zag ik niet en tevens ontbrak het wit en de chromen wandplaten. In Amerika staan er dus ook altijd kleine jukeboxen op tafel, maar dat was in Oslo helaas niet het geval. We werden welkom geheten door de mensen die achter de counter stonden (zonder de bekende witte outfits, inclusief hoedje, aan) en daar moesten we ook onze bestelling doorgeven. De menukaarten werden uitgereikt en we besloten om eerst even een drankje te bestellen. Allebei kozen we voor een Noors biertje, namelijk de Lager 63 van Christiania Bryggeri. Dit tapbiertje, van zo'n € 9,30 per stuk, kenden we allebei nog niet en daarom probeerden we het graag.
We wilden het diner beginnen met een voorgerecht die we konden delen. De Jalapeño Cheddar Cheese Poppers zagen er lekker uit op de foto en we kozen er voor om dat gerecht te bestellen. Daarnaast gaven we ook al onze bestelling voor de hoofdgerechten door. Eenmaal werd de Bacon Cheddar hamburger besteld met daarbij de Chili Cheese Fries. Zelf koos ik voor de Bacon Bacon Club kipburger met zoete aardappelfriet erbij. De beide biertjes werden direct geserveerd en een paar minuten nadat we de rest van de bestelling aan de counter doorgegeven hadden kwam de serveerster al met een klein schaaltje Jalapeño Poppers aangelopen. Er lagen in totaal 6 met cheddar kaas gevulde, krokant gefrituurde groene pepers op een vetvrij papiertje van Johnny Rockets in. Bij dit voorgerecht werd tevens een klein bakje met pittige Chipotle Ranch-saus geserveerd. De gevulde pepers kwamen net uit het vet en moesten we dus voorzichtig eten. De hete kaas kwam eruit, waardoor we ervoor moesten waken onze mond niet te verbranden. De combinatie met de pittige saus was lekker, ik kreeg er echter wel dorst van. Gelukkig had ik een redelijk groot glas bier voor mijn neus staan, zodat ik de dorst wat kon stillen. De Lager 63 was een gewoon, wat waterig, pilsje, maar dat maakte me voor het diner bij Johnny Rockets niet veel uit. Nadat we allebei een drietal Jalapeño Cheddar Cheese Poppers op hadden gegeten was het schaaltje leeg en konden we verder gaan met de hoofdgerechten, die ook al snel gebracht werden.
De Bacon Cheddar hamburger was een enkele hamburger op een zacht broodje, dat naast het stuk vlees belegd was met bacon, cheddar kaas, tomaat, ui en sla. Tevens was er de speciale Johnny Rockets-saus overheen gedaan. Daarnaast lagen ook de Chili Cheese Fries (friet met daarbovenop chili gehakt, cheddar kaas en rauwe uitjes) op het niet volledig gevulde bord. Mijn Bacon Bacon Club kipburger bestond uit een stuk gebraden kipfilet op een zacht broodje, dat verder belegd was met sla, bacon, tomaat, kaas en een bacon-mayonaise. Een aantal zoete aardappelfrietjes lagen ernaast, maar ook mijn bord was niet volledig gevuld. Helaas werden de gerechten ook niet geserveerd met een Smiley van ketchup. Dat was tevens iets wat ik miste en daardoor besloot ik maar om zelf een Smiley op mijn bord te maken met behulp van de fles tomatenketchup die op tafel stond. De porties vond ik wat karig en vooral gezien de prijs die we zouden moeten gaan betalen had er op beide borden wel wat meer friet mogen worden gelegd. Gelukkig was de smaak van beide burgers en de frietjes echter wel goed. De echte Amerikaanse Bacon Cheddar burger werd vakkundig weggewerkt en ook de Chili Cheese Fries moesten er aan geloven. De smaak van mijn kippenborst met alle overige ingrediënten op het broodje was erg lekker. Het vlees was goed mals en de combinatie met de rest was heerlijk.
De zoete aardappelfrietjes waren lekker hard en krokant gebakken en tevens ook nog eens goed gezouten. Ik had er alleen nog wel wat meer van gelust. Wanneer ik een dubbele portie zou hebben gekregen dan denk ik dat ik mijn bordje nog steeds netjes leeggegeten had. Uiteindelijk was de smaak van alles gewoon goed en dat vond ik ook belangrijk. Ik had na mijn Bacon Bacon Club eigenlijk nog wel zin in een dessert. Echter werden er alleen maar milkshakes en geen ijsjes aangeboden in het restaurant. Even heb ik over een Deluxe Milkshake getwijfeld, maar uiteindelijk besloot ik toch om het er maar bij te laten en mogelijk ergens anders een ijsje te gaan eten. Op het moment dat alles op was en de tafel werd afgeruimd kregen we de rekening gepresenteerd. Voor datgene wat we besteld hadden moesten we 800 Noorse Kronen betalen, omgerekend is dat zo'n € 80,00. Een vrij hoog bedrag natuurlijk, maar we hadden daar wel rekening mee gehouden. Vrijwel alles in Oslo was duur, maar dat wisten we van tevoren. Ik vond het leuk om bij Johnny Rockets te hebben gegeten, maar uiteindelijk ontbraken er toch wel een paar dingen om de echte Amerikaanse ervaring te krijgen. Het decor en uiterlijk van het restaurant was heel anders, het personeel had hele andere kleding aan, de bakjes met de ketchup-smileys werden niet uitgedeeld en de porties waren een stuk kleiner dan in Amerika. Gelukkig heb ik er verder wel lekker gegeten en ben ik na meer dan 2 jaar tijd weer eens in een Amerikaans restaurant in het buitenland geweest.