Pagina's

dinsdag 3 december 2019

Amerikaans restaurant in NL: Five Guys Burgers and Fries - Utrecht

Amerikaanse restaurants in NL: Five Guys Burgers and Fries
Adres: Stationsplein 20, 3511 ED Utrecht


Door de jaren heen zijn er een flink aantal Amerikaanse restaurantketens in Nederland verschenen. Enkele daarvan zijn inmiddels alweer vertrokken (zoals Applebee’s en Taco Bell) of weer teruggekeerd (Dunkin’ Donuts), maar er zijn ook een aantal nieuwe spelers op de Nederlandse markt. Een van die nieuwe spelers is Five Guys Burgers and Fries. Op dit moment zijn er een negental verschillende vestigingen van de keten in Nederland te vinden. De eerste zaak van het restaurant, dat gespecialiseerd is in hamburgers, hotdogs, friet en milkshakes, werd in het jaar 2018 geopend in Utrecht bij het Hoog Catharijne winkelcentrum. Al sinds de tijd dat ik van de opening wist wilde ik het restaurant graag eens gaan bezoeken, om te kijken of dat je er net zo lekker kunt eten als in Amerika en in de andere landen waar ik naar Five Guys toe ben geweest. Een paar weken geleden ben ik met een aantal vrienden (ook allemaal liefhebbers van Amerikaans eten) naar Utrecht geweest en toen wij van het Centraal Station afkwamen liepen we direct door naar Five Guys om er te gaan lunchen.

De eerste vestiging van Five Guys Burgers and Fries werd in 1986 geopend in Arlington County, Virginia. Tussen de jaren 1986 en 2001 zijn er een viertal extra locaties bijgekomen, welke verspreidt liggen over de Washington D.C. metro area. Het hoofdkantoor van dit ketenrestaurant staat in Lorton, Fairfax County, Virginia. De echte uitbreiding van de keten loopt sinds 2003, in dat jaar is Five Guys Burgers and Fries namelijk begonnen met het franchiseconcept, hierdoor is de keten heel erg snel gegroeid. Op dit moment zijn er meer dan 1.000 locaties van het restaurant geopend in de Verenigde Staten en Canada en zijn er nog eens 1.500 locaties in ontwikkeling. Hierdoor is Five Guys Burgers and Fries de snelst groeiende fastfoodketen van Amerika. De keten ontwikkeld zich inmiddels ook buiten Noord-Amerika, zo zijn er een kleine 30 restaurants te vinden in het Verenigd Koninkrijk en in Nederland zijn er locaties van Five Guys in Almere, Rotterdam, Tilburg, Den Haag, Eindhoven en dus ook in Utrecht gesitueerd. Helaas is er nog geen vestiging in mijn eigen stad (Nijmegen) te vinden, maar ik hoop wel dat daar verandering in zal gaan komen.





Het was een vrij regenachtige dag en dus liepen we snel naar de entree van het restaurant. Aan de voorzijde stonden een aantal houten tafels met rode parasols, maar dat was voor die dag overbodig. We gingen snel naar binnen en het was direct weer een feest der herkenning. Aan een grote rode wand hingen een aantal witte lichtgevende koeienletters welke samen de naam Five Guys vormden. De ruimte was verder grotendeels wit, met een rood-wit geblokte streep van tegels in het midden van elke muur. De tafels en stoelen waren allemaal van hout gemaakt, en de kussens van de rugleuningen van de booths waren rood van kleur. Er stonden al een aantal mensen voor ons in de rij te wachten en dus sloten wij er achter aan. Een aantal kartonnen dozen gevuld met dop-pinda’s en papieren bakjes stonden opgesteld en daar mocht iedereen gratis van pakken. In de tijd dat we op onze beurt aan het wachten waren heb ik er een aantal pinda’s van gepakt en lekker opgegeten. Er zat niet echt veel beweging in de rij, volgens mij snapte niet iedereen wat precies de bedoeling was bij het bestellen, en daarom duurde het lang voordat we zelf eindelijk aan de beurt waren.

Na enige tijd in de rij te hebben gestaan waren we eindelijk aan de beurt. De jongen achter de kassa kwam volgens mij niet uit Nederland. Hij sprak gebrekkig Nederlands en kon ons ook moeilijk verstaan, daarom duurde het bij ons ook wat langer dan normaal om de bestelling door te geven. Zelf had ik een keer zin in een hot dog, dat had ik namelijk nog nooit bij Five Guys gegeten en was wel benieuwd of dat het net zo lekker zou gaan zijn als de hamburgers van de keten. Ik koos voor de “Bacon Cheese Dog”, een hotdog belegd met kaassaus en plakken bacon. Ik zat er eerst aan te denken om “All the Way” te gaan met de extra toppings (mayonaise, sla, augurk, tomaat, ketchup, mosterd, gegrilde uien en gegrilde champignons), maar uiteindelijk besloot ik toch om te “customizen”. Ik bestelde samen met een tweetal anderen en we kozen alle drie voor augurk, gegrilde uien, jalapeño pepers en barbecue saus. Omdat we later op de dag ook nog naar TGI Fridays zouden gaan, besloten we om het bij die ene hot dog per persoon te laten. In het totaal moesten we voor de 3 hot dogs een bedrag van € 23,25 betalen, dus € 7,75 per stuk.





We waren die dag met 6 personen, de anderen bestelden tweemaal een hamburger (met een aantal verschillende toppings) en eenmaal nog dezelfde hot dog als die ikzelf gekozen had. Ik was benieuwd naar wat zij van de hamburgers zouden gaan vinden. Zelf behoren ze tot een van mijn favorieten en ik verwachtte ook wel dat ze voor hen ook erg lekker zouden gaan smaken. We hadden een bon meegekregen met daarop het ordernummer 7. Op het moment dat de orders omgeroepen werden waren ze nog bezig met cijfers in de 90. We namen alvast plaats en nadat we een kleine 10 minuten aan een van de houten booths zaten werden onze nummers omgeroepen. De hot dogs werden geserveerd in aluminiumfolie met daaromheen ook nog een papiertje. Het leek net op een cadeautje, welke ik uit moest pakken. De geur die vanuit de folie naar boven kwam was heerlijk en ik vond de hot dog er ook erg lekker uitzien. Het worstje was in de lengte doormidden gesneden en vervolgens op de bakplaat gebakken. De beide helften naast elkaar bedekten de gehele breedte van het broodje.

Het broodje was onder de worst besmeerd met de barbecue- en kaassaus en de andere zijde van het broodje was bedekt met de bacon, gebakken uien en pepers. Na even een foto van het geheel te hebben gemaakt nam ik de eerste hap. Ik had al direct spijt dat ik maar één broodje had gekocht, ik weet vrijwel zeker dat dit een van de lekkerste hot dogs was welke ik ooit gegeten heb. Het vlees was ontzettend lekker, het broodje was wat zoet en alle overige hartige en zoute ingrediënten zorgden er samen voor dat het nemen van elke hap een feestje was. Ik probeerde er extra van te genieten door rustig van het broodje te eten, maar na een aantal happen was het toch wel echt op. Daar baalde ik van, maar ik was wel tot de conclusie gekomen dat Five Guys naast heerlijke hamburgers ook verrukkelijke hot dogs verkoopt. De jongens met de hamburgers waren ook erg enthousiast over datgene wat ze aan het eten waren, dus dat was ook fijn om te horen. Ik hoop dat er in de toekomst ook extra grote hot dogs bij Five Guys zullen gaan verschijnen, want die wil ik dan zeker eens gaan eten. De lunch bij Five Guys Burgers and Fries in Utrecht was goed en lekker Amerikaans, ik hou er van!