Pagina's

vrijdag 25 april 2014

Amerikaans eten en drinken in NL: Mountain Dew – flesje 0,5 liter

Amerikaans eten en drinken in NL: Mountain Dew



Sinds een tijdje wordt de Amerikaanse frisdrank Mountain Dew verkocht bij een aantal supermarktketens in Nederland. Voorlopig echter nog maar een enkele smaak. In Nederland is de groene versie met citrusextract en cafeïne op de markt. De frisdrank wordt op dit moment verkocht in een flesje van een halve liter en in een blikje van 330 ml.

In Amerika neem ik meestal de rode Mountain Dew (Code Red) met kersensmaak of de blauwe Mountain Dew Voltage met raspberry, citrus en ginseng. Deze smaken zijn in Nederland wel te krijgen bij speciaalzaken en online winkels van Amerikaanse producten, maar in de lokale supermarkten zijn ze meestal niet te vinden.

De groene originele Mountain Dew is tegenwoordig dus wel vaak bij een supermarkt te koop en ik hoop dat de overige smaken binnenkort ook hier in Nederland zal verschijnen. Het aparte van de Nederlandse versie is dat Mountain Dew hier nog volledig wordt geschreven op het flesjes, terwijl in Amerika de merknaam vaak wordt afgekort tot Mtn Dew.


De smaak van de Nederlandse versie vind ik zelf ook wat anders dan wat ik van de Amerikaanse versie gewend ben. Het lijkt wat minder zoet en ook wat minder groen dan aan de andere kant van de oceaan. Laat je niet misleiden door de kleur, want de kleur van het flesje zelf is heel gifgroen. Het drankje vind ik wel lekker, maar dat komt ook mede door het feit dat het een drankje uit Amerika is. Misschien wordt mijn mening daar teveel door beïnvloed. Het drankje is ook bekend om de cafeïne die er in zit. In sommige landen wordt hier negatief over gedaan, maar zelf merk ik daar eigenlijk niet veel van.

Het Nederlandse blikje heb ik ook wel eens verkocht en de smaak hiervan was hetzelfde als de drank uit het flesje. In verhouding ben je goedkoper uit om het flesje te kopen, het is maar een paar cent duurder terwijl het 170 ml meer inhoud bevat.

In Nederland wordt de drank gebotteld door Vrumona B.V. in Bunnik en het drankje is onderdeel van PepsiCo. Ik hoop dat de verkoop in Nederland aanslaat, zodat de andere versies van de frisdrank ook in Nederland zullen gaan verschijnen. Zo kun je toch een stukje Amerika in huis halen, terwijl je zelf gewoon thuis in Nederland bent.


Ik ben benieuwd of dat Mountain Dew in Nederland ooit zo’n bekend drankje als in Amerika wordt, zodat je het bijvoorbeeld ook bij restaurants en fastfoodketens kunt bestellen. Dit zal denk ik nog wel een hele lange tijd gaan duren en een refill zal er dan ook wel niet inzitten denk ik. Daar zullen we gewoon weer voor naar Amerika toe moeten, want ik denk niet dat het ooit onderdeel van de Nederlandse cultuur zal gaan worden. Daar zal denk ik teveel van worden geprofiteerd.

Wanneer je het drankje wel eens in Amerika hebt gedronken moet je eigenlijk ook eens de Nederlandse versie proberen. Ik denk dat iedereen het wel met me eens zal zijn dat de Nederlandse Mountain Dew lekker is, maar dat het niet precies zo smaakt als de Amerikaanse versie.